Liefde

Er zijn zoveel dingen die we graag zouden willen: rijk zijn, succes hebben, slim zijn enz. We kunnen daar heel veel tijd en energie aan besteden, maar wat is nu echt belangrijk? Als je zou moeten kiezen tussen dat of de liefde, wat kies je dan? Zou het niet geweldig zijn om alle talen van mensen en boodschappers te kunnen spreken, of een genie te zijn, of profetieën te ontvangen, of zeer gelovig te zijn, of jezelf helemaal te geven voor een belangrijke zaak? Wie wil er nu niet belangrijk zijn? Maar… maakt dit nu echt gelukkig?

In 1Korinthe 13 legt Paulus uit dat je helemaal niets bent, als je hierbij geen liefde hebt (vs 1-3). En dan bedoelen we niet de voorwaardelijke liefde die mensen vaak voor elkaar hebben. Met liefde bedoelen we Gods onvoorwaardelijke liefde – de echte liefde. Wat houdt die liefde dan in, die zo belangrijk voor ons is? Laten we eens kijken of we het antwoord in hoofdstuk 13 vinden:

De liefde is geduldig en vriendelijk (vs 4).

Stel je voor dat iemand geduldig met je is, je de ruimte geeft om te zijn wie je bent en ook nog mild blijft. Zou je daar niet blij van worden?

De liefde is ook niet jaloers, schept niet op over zichzelf en vindt zichzelf niet beter dan een ander (vs 4).

Vind je het ook fijn als iemand gewoon blij voor jou is als jij iets hebt wat hij niet heeft? Als hij er niet gelijk een schepje bovenop wil doen om meer te hebben dan jij?

De liefde gedraagt zich niet onfatsoenlijk, zoekt zichzelf niet (vs 5).

Als iemand respect voor je heeft en in jou geïnteresseerd is, dan heb je pas echt het gevoel dat jijzelf er ook toe doet.

De liefde wordt niet geprikkeld, rekent het kwade niet toe (vs 5).

Wat zou het heerlijk zijn als iemand niet boos op je wordt als je iets onhandigs doet, en er ook niet later op terugkomt…

De liefde verheugt zich niet over onrechtvaardige dingen, maar wel over de waarheid (vs 6).

Het spreekt voor zich dat je er gelukkiger van wordt als je anderen niet tekortdoet en gewoon eerlijk blijft.

Alles houdt de liefde uit, zij gelooft alles, zij verduurt alles (vs 7).

Wie wil er niet in zijn waarde gelaten worden, met iemand die hem tot het eind toe vertrouwt en naast hem staat?

De liefde houdt nooit op (vs 8)

Geslaagd, perfect en volmaakt zijn… dat kan ineens afgelopen zijn. Maar echte liefde blijft altijd!

Als je om je heen kijkt, wordt het woord liefde vaak op heel andere manieren gebruikt. Misschien vraag je je af of er nu echt iemand bestaat die jou ooit zo onvoorwaardelijk lief kan hebben als hierboven beschreven staat.

Het antwoord is: Ja, die is er: GOD, de Vader, houdt onvoorwaardelijk van je en offerde zelfs Zijn Zoon voor jou, terwijl jij en wij het niet verdienden Rom 5:8. We lezen zelfs dat God liefde is 1Joh 4:8. Liefde is de dragende kracht in heel Gods plan. Door de tijdperken heen laat Hij, soms juist door pijn, verdriet en zonde heen zien dat Hij onvoorwaardelijk van ons houdt. Het is Zijn liefde die uiteindelijk het hart van ieder schepsel zal bereiken, waardoor zij van harte hun knieën zullen buigen en met hun tong zullen belijden dat Christus Heer is. Door die liefde zal eens ieder hart, hoe vijandig ook, net als dat van Paulus verzoend worden met God.

Het is haast niet voor te stellen hoe groot Gods liefde is voor ons, als we deze teksten lezen. Hoe moeilijker is het te begrijpen dat God zoveel liefde voor ieder schepsel heeft! Het is iets wat we steeds weer moeten leren, en waarover we steeds weer verwonderd staan. Steeds blijkt dat Zijn liefde nog groter is dan we dachten. Paulus bidt dan ook dat, als we groeien in geloof, we ook steeds beter beseffen wat de breedte, de lengte, de hoogte en de diepte van Gods plan is, en wat de kennis overstijgende liefde van Christus inhoudt, zodat we steeds verder groeien Efe 3:14-19. Dat gebed mogen wij hem nabidden.

En weet je, als God het jou geeft dat je gaat beseffen hoe groot Zijn onvoorwaardelijke liefde voor jou is, dan word je daar heel dankbaar van en gaat deze liefde ook in jou groeien! Dan ga jij deze liefde vanzelf verder doorgeven. De schatkamer van de liefde raakt nooit leeg, hoeveel je er ook uit weggeeft, integendeel!

Tosca Amersfoort, Thijs Amersfoort

Verwante onderwerpen:

liefde
Deel met anderen